7 неща, които вероятно не знаете за ендоканабиноидната система.

В училище сме учили, че има 11 основни органни системи в човешкото тяло. Това са кръвоносната, дихателната, отделителната, репродуктивната, покривната, скелетната, мускулната, нервната, ендокринната, лимфната и храносмилателната система.

Знаете ли, че освен изброените по-горе, съществува и ендоканабиноидна система (ECS)? Вероятно не, защото ако не сте учен или не работите с медицински канабис, малко вероятно е да чуете за нея. И все пак, някои учени наричат ECS „най-важната физиологична система, която участва в установяването и поддържането на човешкото здраве.“

органни ситеми системи в човешкото тяло

Защо повече хора не знаят за ендоканабиноидната система (ECS)?

Съществуването на ECS ни е известно от около 25 години. За първи път е открита през 90-те години от Л. А. Мацуда. Д-р Мацуда е първият, който описва структурата и функционалната експресия на канабиноидния рецептор CB-1. Учените се опитват да разберат как THC, основното упойващо вещество в марихуаната, влияе на тялото. Това, което те откриват, е изключително сложна мрежа от канабиноидни рецептори (CBr), експресирани в клетките на централната и периферната нервна система.

Оттогава са идентифицирани други канабиноидни рецептори, включително канабиноиден рецептор тип 2 (СВ-2), който се намира предимно в имунната система, храносмилателната система (стомашно-чревния тракт) и много от основните органи на тялото. Но тези рецептори са само половината от историята. Откриването на СВ-1 и СВ-2 предизвика търсене на химикали в тялото, подобни на канабиноидите, които естествено взаимодействат с тези новооткрити рецептори. Защо тялото произвежда рецептори, ако няма естествено съществуващи канабиноиди, които да се свързват с тях?

Първият химикал, подобен на канабиноидите, открит в човешкото тяло, е анандамидът. Анандамидът действа както върху СB-1, така и на СВ-2 рецепторите, респективно модулирайки централната или периферната нервна система. Ролята в периферната нервна система е в регулирането на функциите на имунната система.

Какво точно прави ендоканабиноидната система (ECS)?

Ние не разполагаме с пълна картина на това какво прави ECS, но знаем, че ECS помага за фината настройка на повечето от жизненоважните физиологични процеси. Тя насърчава хомеостазата и засяга процесите, които регулират сън, апетит, болка, възпаление, памет, настроение и дори репродукция. ECS помага за регулирането на хомеостазата във всички основни системи на тялото, като се гарантира, че всички системи работят съвместно.

1. Всички животни имат ендоканабиноидна система (ECS).

Ние хората, обичаме да мислим, че сме специални, но в този случай не сме. Известно е, че всички гръбначни и безгръбначни имат ECS. Най-примитивното животно, за което се открива, че притежава канабиноидни рецептори, е морско безгръбначно от подтип Опашнохордови, което е еволюирало преди повече от 600 милиона години.

2. Ендоканабиноидните рецептори са най-разпространените невромодулаторни рецептори в организма.

Счита се, че общият брой на ендоканабиноидните рецептори в организма е по-голям от всички останали невромодулаторни рецептори заедно, включително рецепторите за невротрансмитерите серотонин и допамин. За самият анандамид има най-много рецептори в мозъка и е от решаващо значение за поддържането на здрава централна нервна система.

3. Установено е, че ендоканабиноидната система (ECS) играе роля при много заболявания.

ECS помага за балансиране на тялото. В резултат на това не е изненадващо, че учените са наблюдавали промени в нейната активност при редица заболявания. Промени в ендоканабиноидните нива и по-голяма рецепторна експресия се наблюдават при разлини невродегенеративни разстройства, ревматоиден артрит, рак и други заболявания. Това предполага, че ECS може да бъде ефективна цел за възстановяване на баланса в организма и насърчаване на доброто здраве.

4. Синдром на клинична ендоканабиноидна недостатъчност (ECS) може да бъде основна причина за някои заболявания.

Когато ECS функционира правилно, всички наши различни телесни системи се поддържат в състояние на динамично равновесие или хомеостаза. Но какво се случва, когато ECS е повредена? Учените са открили, че някои състояния, които са свързани със свръхчувствителност към болка или стимул, като мигрена, фибромиалгия и IBS, ECS е дисфункционална. Тази хипотеза, че ECS може да лежи в основата на някои нарушения, е известна като хипотеза за клиничнен ендоканабиноиден дефицит. Смята се, че чрез допълване на тялото с естествено срещащи се канабиноиди от растения, можем да коригираме този дефицит, да облекчим симптомите и да възстановим здравето.

5. Ендоканабиноидната система (ECS) обяснява защо естествените канабиноиди в конопа и други растения имат терапевтични ефекти.

Преди забраната на канабиса, конопът и марихуаната са били използвани хиляди години за лечение на редица заболявания, включително епилепсия, главоболие, артрит, болка, депресия и гадене. Традиционните лечители може и да не са знаели защо растението работи, но опитът им е показал неговата ефективност и е предоставил основата за по-късни научни изследвания. Откриването на ECS показа биологична основа за терапевтичните ефекти на растителните канабиноиди и предизвика нов интерес към канабиса като лекарство.

Проучванията показват, че малки дози от естествени канабиноиди от коноп и други растения подпомагат ECS и повишават сигнализацията. Това предполага, че малки, редовни дози от естествено срещащи се канабиноиди от коноп и други растения могат да действат като тоник за най-централната ни физиологична лечебна система.

6. Упражненията и диетата също могат да подобрят активността на ендоканабиноидната система (ECS).

Учените са открили, че продължителните аеробни упражнения повишават нивата на анандамид, ендоканабиноид с роля в регулирането на настроението и подобен по структура на THC. Диетата също оказва влияние. Увеличаването на приема на есенциални мастни киселини, омега 3, намиращи се в мазна риба и семена като лен или коноп, може да подпомогне ендоканабиноидната сигнализация на мозъка.

7. Лекарите знаят много малко за ендоканабиноидната система (ECS).

Разговор с Вашия лекар за ECS може да бъде разочароващ, тъй като повечето лекари не са учили за нея. Това започва да се променя, но все още би било полезно да отидете добре въоръжени с информация за ECS, когато говорите с лекаря си.

Проучване от 2013 г., проведено от асоциацията за „Медицинска оценка на канабиса“ в Сакраменто, пита медицинските училища в САЩ дали ECS е част от учебната им програма. Проучването установи, че само „13% преподават ECS на бъдещите лекари.“ Това означава, че много пациенти ще имат повече знания за ECS, отколкото техните лекари.

5 Responses

Оставете коментар