Ливан легализира отглеждането на канабис

Ливан стана първата арабска държава, която легализира отглеждането на канабис с надеждата, че продажбите от растението ще донесат някакво облекчение на задължнялата икономика на страната.

Ливанският парламент прие закон, който легализира отглеждането на марихуана за медицински и промишлени цели. Употребата на марихуана за забавление, обаче остава незаконна.

Консултанти, наети от Ливан от базираната в Ню Йорк консултантска компания McKinsey, са изчислили, че отглеждането на канабис в Ливан може да генерира към бюджета до 1 милиард долара годишно приходи.

След Мароко и Афганистан, Ливан е третият по големина източник на канабисова смола в световен мащаб, според Организацията на обединените нации. Въпреки че отглеждането на реколтата е незаконно, фермерите в плодородната долина Бекаа отглеждат растението от векове.

Министърът на земеделието Абас Мортада казва пред „Ал Монитор“, че правителственият екип ще проучи коя почва в кои региони е най-подходяща за отглеждане на канабис. Той добави, че „орган за отглеждане на канабис“ ще контролира засаждането, прибирането и производството.

Очаква се този ход да генерира така необходимите приходи за задъхващата се икономика на Ливан, която преживява най-лошия си спад след гражданската война от 1975-1990 г.

През октомври избухнаха общодържавни антиправителствени протести заради ширещата се корупция в държавата, високата безработица сред младите хора и липсата на основни услуги. Премиерът Хасан Диаб, който обеща да отговори на опасенията на протестиращите, обеща широкообхватен план за оздравяване на икономиката, сред които е и мярката за лекализация на канабис за медицински и промишлени цели.

Оставаме в очакване, да чуем подобни новини и в родната ни България, където стигмата над канабиса сякаш е по-силна от всякога и властимащите сякаш остават слепи за световните тенденции в областта на канабиса.

Оставете коментар