Потвърдено! Има живот на Луната.

Първият ни потвърден контакт с лунен живот е вече факт, но вместо зелено човече, извънземното се оказа зелено растение. Малко семе от памук расте на Луната, на борда на китайския луноход “Чанг‘ъ-4”, след като китайски космически кораб кацна на обратната страна на Луната, по-рано този месец.

,
„Това е първият път, когато хората правят експерименти за биологичен растеж на лунната повърхност“, каза ръководителят на проучването, Си Гангсин във вторник.
Растения са отглеждани и по-рано на борда на Международната космическа станция, но това е първият път, когато семе е покълнало на Луната. Способността да се отглеждат растения в космоса, се възприема като решаваща за дългосрочните космически мисии и установяването на човешки колонии на други места в Слънчевата система.


Ако в бъдеще сме способни да отглеждаме храна в космоса и за целта използваме вода, добита локално, то астронавтите биха могли да оцелеят много по-дълго, без да се връщат на Земята за провизии.
Сондата “Чанг‘ъ-4”, носеща името на китайската лунна богиня, направи първото меко кацане на обратната страна на Луната на 3 януари, важна стъпка към целта на Китай да стане космическа суперсила.
Учените от Университета в Чонгкинг, проектирали експеримента „Мини лунна биосфера”, изпратиха 18 см контейнер с въздух, вода и почва. Вътре има памук, арабидопсис (малко цъфтящо растение от семейство синапени), семена от картофи, както и яйца от плодови мушици и дрожди.
Образите, изпратени от сондата показват, че памукът се развива добре, но засега нито едно от другите растения не е поникнало.
“Чанг‘ъ-4”също е оборудван с инструменти, разработени от учени от Швеция, Германия и Китай. Целта е изучаване на лунната среда, космическата радиация и взаимодействието между слънчевия вятър и повърхността на Луната.
Планирани са още четири лунни мисии до края на годината, като “Чанг‘ъ-5” ще бъде първата сонда, която ще върне проби от Луната на Земята от 70-те години на миналия век.


„Експертите все още обсъждат и проверяват как да осъществят следващите проекти, но ще има още три мисии след “Чанг‘ъ-5”– каза на пресконференция Ву Янхуа, заместник-ръководител на Китайската национална космическа администрация (CNSA).
Мисията “Чанг‘ъ-6” ще върне проби от южния полюс на Луната и това ще бъде последвано от сонди, които ще извършат цялостни проучвания на района. Поредицата от мисии ще постави основата за изграждането на лунна изследователска база, като вероятно ще бъде използвана 3D-прининг технология за изграждане на съоръжения.


Ву Янхуа също разкри, че Китай планира да изпрати мисия на Марс около 2020 година.
Екипът на “Випрайзер” ще следи с интерес следващите стъпки от тази космическа програма.

Оставете коментар