Щатът Кънектикът официално легализира канабиса за рекреационни цели

Губернаторът Нед Ламонт подписа закон, който направи Кънектикът четвъртият щат в САЩ, който легализира рекреационния канабис през 2021г.

След години на проучвания и лобиране, щатът Кънектикът най-накрая е готов да легализира канабиса на теритията на щата.

Вчера (22 юни) губернаторът на щата Нед Ламонт подписа закон, който легализира използването на канабис от възрастни на 21 и повече години. Новият закон ще влезе в сила официално на 1 юли. Продажбите на дребно обаче не се очаква да започнат до началото 2022 г.

Ламонт сложи подписа си към законопроект, който окончателно премахна необходимите законодателни пречки.

Законодателите в Сената на щата одобриха законопроект, който ще узакони използването на канабис за рекреационни цели от възрастни. Законопроектът бе приет в щатския сенат с 16 на 11 гласа, според местната телевизия NBC Connecticut. Това даде „зелена“ светлина на губернатора Ламонт, демократ, който не крие, че подкрепя легализацията на канабис в щата.

Освен това, законът гарантира реабилитиране на всички жители на щата, които са имали проблеми с правосъдието в следствие на притежаване, употреба, производство или отглеждане на канабис и влезлите в сила присъди и глоби.

„Подходящо е, че законопроектът за легализиране на употребата на канабис за възрастни и за справяне с несправедливостите, причинени от войната с наркотици (War on Drugs), получи окончателно одобрение днес, на 50-годишнината от обявяването на войната на президента Никсън. Войната срещу канабиса, която в основата си беше война срещу хората от афро-американската общност, не само причинява несправедливост и увеличава неравенствата в нашата държава, но не допринася много за опазването на общественото здраве и безопасност“, заяви Ламон в изявление, цитирано от NBC Connecticut.

Той продължи: „Ето защо внесох законопроект и работих усилено с нашите партньори в законодателната власт и други заинтересовани страни, за да създадем всеобхватна рамка за сигурен и регулиран пазар, който дава приоритет на общественото здраве, обществената безопасност и социалната справедливост. Това ще помогне за премахването на опасния нерегулиран пазар и ще подкрепи нов, растящ сектор на нашата икономика, който ще създаде работни места.“

„Позволявайки на възрастните да притежават канабис, регулирайки продажбата и съдържанието му, обучавайки полицейски служители в най-новите техники за откриване и предотвратяване на нарушено шофиране и заличавайки криминалните регистри на хора с определени престъпления от канабис, ние не само модернизираме ефективно нашите закони и справяйки се с неравенствата, ние поддържаме Кънектикът икономически конкурентоспособен със съседните ни щати“, каза Ламонт.

Губернаторът също сподели, че в крайна сметка легализацията ще бъде от полза за жителите на Кънектикът, тъй като приходите от продажбата на марихуана ще отидат за услуги за възстановяване и превенция. Той каза на жителите, че законопроектът ще гарантира обществената безопасност, ще защити децата и тези в общността, които са най-уязвими.
Легализацията идва в Кънектикът след години на обществени дискусии и изразява ясно тенденцията, която се откроява в САЩ в последните години.

Щати легализирали канабиса

Така Кънектикът става поредният щат, който официално поставя края на безумната политика на „Война с наркотиците“, стартирала през 60-те години на миналия век.

Пишейки тези редове, няма как да не си спомпя за великият Тодор Колев и неговото хумористично предаване „Как ще ги стигнем Американците“… За съжаление, горчивата истината е, че ние не можем да настигнем македонците и румънците, пък какво остава за Америка!
Все пак, поглеждаме с известна доза надежда (и наивитет) към 46-я Парламент и силно се надяваме България най-накрая да влезе в XXI век и да нормализира рестриктивното си законодателство, което преследва дори и индустриалния коноп.

Източник: сп. High Times

Оставете коментар