Данъците върху канабиса в Илинойс надвишават данъците върху алкохола

Данъците върху канабиса в Илинойс надвишават данъците върху алкохола през първите три месеца на 2021 г., според държавния департамент по приходите. Февруари бележи първият случай, в който продажбите на канабис в Илинойс надминават продажбите на алкохол.

Приходите от конопа възлизат на 86 537 000 долара през последното тримесечие, срещу 72 281 000 долара от алкохол. Продажбите през март за 109 149 355 долара представляват скок от над 28 милиона долара за месец.

Цифрите ще нараснат още повече, като се има предвид, че държавните приходи от данъци върху канабиса възлизат на 52 милиона щатски долара само шест месеца след легализирането на развлекателната употреба на 1 януари 2020 г.

Тази година Илинойс може да генерира над 1 милиард долара продажби на канабис за възрастни, което ще доведе до значителни данъчни приходи, се казва в доклада на Marihuana Moment.

По-рано тази година държавата отдели част от данъците за канабис, около 31,5 милиона долара, за да подкрепи инициативи за социална справедливост в помощ на тези, които са претърпели последиците от войната с наркотиците.

Този символичен факт поставя нова светлина върху социалните ползи от легализирането и данъчното регулиране на продуктите от коноп. И докато в България темата все още е табу, всичките ни съседи, предприемат стъпки в актуализирането на националните законодателства, за да бъдат в крак с XXI век и тенденциите в модерния свят относно регулациите на канабиса!

Оставете коментар