Италия легализира лекия канабис

Италия има повод да празнува!

Тази сутрин (петък, 13-ти декември) италианският парламент прие поправка в проектобюджета за 2020г. , легализираща производството и продажбата на лек канабис (до 0,5% THC), след месеци несигурност за фермерите и търговците на този продукт.

Въпросното изменение предвижда, че този канабис може да се продава свободно в специализирани магазини от 1 януари, при единственото условие, че не съдържа повече от 0,5% THC, основното активно вещество с психотропни ефекти.

През май 2018 г. министърът на вътрешните работи Матео Салвини, ръководител на крайнодясната партия Лига, започна масирана атака срещу магазини, продаващи коноп под една или друга форма, заявявайки че ще вкара всички в затвора.

„Това е краят на един кошмар. След „лова на вещици“ на Салвини, трябваше да уволня 10 души и загубих 68% от оборота си“, каза Лука Фиорентино, основател на Cannabdiol Distribution пред вестник „Ла Стампа“.

Фиорентино казва, че проучване от Нюйоркския университет е показало, че законната продажба на канабис е спестила 200 милиона евро от организирана престъпност.

Съюзът на земеделските производители Coldiretti определи този ход на италианския законодател като подходящ, като увери, че земята, обработвана с канабис в Италия, се е увеличила от 400 хектара през 2013 г. на 4000 хектара през 2018 г.

Източник: Le Figaro

Оставете коментар