Македония ще легализира канабиса

С. Македония планира да легализира канабиса!

Ето, че дълго плануваното легализиране на канабиса в югозападната ни съседка, е на път да се превърне във факт, след като премиерът на страната Зоран Заев обяви такава готовност за 2021г.

Правителството обяви, че планира да легализира канабиса за медицински цели, както и този за лична употреба в малки количества. Новината идва на фона на либерализацията в този сектор, от както на власт в Северна Македония е правителстовото на Заев.

„Внасяме световни и европейски стандарти в Северна Македония за отглеждане на канабис за медицински цели и за производството на продукти от тази билка. Канабисът е една от най-динамичните индустрии в света и политиката на правителството ни е, не само да препоръча това производство, но и да подпомогне допълнително фирмите, стартиращи този бизнес“, каза премиерът Заев.

Македония се присъединява към клубът на държавите с либерална политика към канабиса и продуктите от канабис, сред които са: САЩ, Канада, Португалия, Чехия, Холандия и други, които печелят над $60 млрд. годишно.

Премиерът Заев, заяви още, че предстои да се разшири списъкът със заболявания, за които ще бъде разрешено лечението с канабис и продукти от канабис.

Предстоящата легализация в Македония, цели да повиши националния БВП от износ на тази сурувина и крайни продукти, да стимулира туризма и ще отвори стотици нови работни места.

Още през ноември 2020г., премиерът Заев публично заяви, че лично подкрепя легализацията на марихуана, защото смята този ход за полезен както за хората, така и за икономиката на страната. Публична тайна в Македония е, че братът на Зоран Заев е един от най-големите инвеститори в този сектор, но въпреки това, тази промяна в политиката на страната ѝ отваря врати към евентуални чужди инвестиции, в този нов и доходоносен бизнес.

В обръщение към нацията в навечерието на Новата година, премиерът Заев обеща, че всеки македонец ще може легално да отглежда по 2-3 растения за лична употреба.

?? Премиерът на С. Македония, Зоран Заев, публично обяви плановете на правителството му за пълна легализация на канабиса…

Публикувано от VIPRISER на 31 декември 2020

Както обикновенно, България е на другата крайност и продължава да живее в миналия век. Правителството и контролните органи, не само нямат намерение да работят в тази посока, но дори възпрепятстват бизнеса с разрешения от закона канабидиол (CBD) и се опитват да притискат прохождащи бизнеси (като нашия), с всевъзможни проверки, регулации и санкции. България остава една от малкото държави на Балканите и в Европа, чието законодателство в тази посока, не е претърпяло никаква еволюция. На фона на факта, че всичките ни съседи (дори консервативна Турция на Ердоган), либерализираха националните им законодателства, в посока на декриминализация, тук все още деца биват задържани с една цигара в джоба и търпят репресии от полиция, прокуратура и съд.

И как да им се сърдим после на македонците, че не искат и да чуят за България…

Оставете коментар