Македония ще легализира канабиса

С. Македония планира да легализира канабиса!

Ето, че дълго плануваното легализиране на канабиса в югозападната ни съседка, е на път да се превърне във факт, след като премиерът на страната Зоран Заев обяви такава готовност за 2021г.

Правителството обяви, че планира да легализира канабиса за медицински цели, както и този за лична употреба в малки количества. Новината идва на фона на либерализацията в този сектор, от както на власт в Северна Македония е правителстовото на Заев.

“Внасяме световни и европейски стандарти в Северна Македония за отглеждане на канабис за медицински цели и за производството на продукти от тази билка. Канабисът е една от най-динамичните индустрии в света и политиката на правителството ни е, не само да препоръча това производство, но и да подпомогне допълнително фирмите, стартиращи този бизнес”, каза премиерът Заев.

Македония се присъединява към клубът на държавите с либерална политика към канабиса и продуктите от канабис, сред които са: САЩ, Канада, Португалия, Чехия, Холандия и други, които печелят над $60 млрд. годишно.

Премиерът Заев, заяви още, че предстои да се разшири списъкът със заболявания, за които ще бъде разрешено лечението с канабис и продукти от канабис.

Предстоящата легализация в Македония, цели да повиши националния БВП от износ на тази сурувина и крайни продукти, да стимулира туризма и ще отвори стотици нови работни места.

Още през ноември 2020г., премиерът Заев публично заяви, че лично подкрепя легализацията на марихуана, защото смята този ход за полезен както за хората, така и за икономиката на страната. Публична тайна в Македония е, че братът на Зоран Заев е един от най-големите инвеститори в този сектор, но въпреки това, тази промяна в политиката на страната ѝ отваря врати към евентуални чужди инвестиции, в този нов и доходоносен бизнес.

В обръщение към нацията в навечерието на Новата година, премиерът Заев обеща, че всеки македонец ще може легално да отглежда по 2-3 растения за лична употреба.

🇲🇰 Премиерът на С. Македония, Зоран Заев, публично обяви плановете на правителството му за пълна легализация на канабиса…

Публикувано от VIPRISER на 31 декември 2020

Както обикновенно, България е на другата крайност и продължава да живее в миналия век. Правителството и контролните органи, не само нямат намерение да работят в тази посока, но дори възпрепятстват бизнеса с разрешения от закона канабидиол (CBD) и се опитват да притискат прохождащи бизнеси (като нашия), с всевъзможни проверки, регулации и санкции. България остава една от малкото държави на Балканите и в Европа, чието законодателство в тази посока, не е претърпяло никаква еволюция. На фона на факта, че всичките ни съседи (дори консервативна Турция на Ердоган), либерализираха националните им законодателства, в посока на декриминализация, тук все още деца биват задържани с една цигара в джоба и търпят репресии от полиция, прокуратура и съд.

И как да им се сърдим после на македонците, че не искат и да чуят за България…

Оставете коментар

%d bloggers like this: