Румъния ще легализира медицинския коноп

Почти 100 румънски депутати от всички партии са предложили легализирането на канабиса за медицински цели, съобщи Hotnews.ro.

Пациентите с хронични заболявания в Румъния ще имат достъп до медицинския канабис, въз основа на специална рецепта, която ще получават след специализиран преглед. На 4 юли в Парламента бе внесен законопроект за това.

Alexandra Ana Carstea

Проектът носи името „Виктория“, на името на жена, която страда от рак и умира по-рано тази година. В памет на майка си, нейната дъщеря Александра се бори за правата на пациентите с терминални заболявания, за да имат достъп до продукти от канабис, които според много изследователи облекчават симптомите и помагат в борбата срещу рака. Александра е успяла да събера 20 000 подписа за легализирането на медицинския канабис, както и да убеди почти 100 депутати от румънския парламент да подпишат закона за проекта.

И докато всичките ни съседи, в това число и Турция, прокарват официални политики в сферата на медицинския и индустриален коноп, тук в България не просто тъпчем на едно място, но и тръгваме в посока, обратна на тенденциите, с което рискуваме да изостанем сериозно в конкуренцията, налагана от съседните Румъния и Македония…

Оставете коментар