Германия разрешава закупуването на до 20гр. канабис

През ноември, миналата година, писахме, че Германия се доближава до легализирането но конопа за рекреативни цели. По-малко от година по-късно, Федералното правителство вече е готово със законодателната рамка за това и дори се кани да разреши купуването на до 20гр. канабис за лична употреба!

Доскоро консервативна, по отношение на конопа, днес Германия се е запътила да стане един от основните производители на CBD продукти в ЕС, а скоро и на канабис за рекреативна употреба!

Новината, че Германия планира да позволи на възрастни да купуват и притежават до 20 грама канабис за лична употреба, бързо обиколи света и въпреки, че българсктите медии също отразиха бегло този план, новината сякаш потъна в медийното ни блато.

Плановете на управляващата коалиция включват ограничение от 15% за количеството THC, разрешено в продуктите от канабис, или 10% за 18-21-годишните, съобщи в сряда медийната група Redaktionsnetzwerk Deutschland, цитирайки правителствен документ. Канабисът автоматично ще подлежи на данък върху продажбите, както и на отделна такса въз основа на съдържанието на THC, добави RND.

Попитана за доклада на редовна пресконференция, говорителка на здравното министерство каза, че проектозаконът все още се обсъжда от съответните правителствени служби и подробностите може да се променят. Говорейки пред долната камара на парламента този месец, министърът на здравеопазването Карл Лаутербах каза, че законът за легализиране на канабиса ще постави като основен фокус защитата на здравето на хората и възпрепятстването на черния пазар.

„Канабисът трябва да се консумира по начин, който предпазва тези, които го консумират и опазването на здравето е от първостепенно значение“, каза Лаутербах пред депутатите от Бундестага. „Тук не става дума за разширяване на потреблението.“

Други подробности от документа, цитиран от RND, включват:

  • Данъците трябва да доведат до цена на дребно, близка до цената на черния пазар;
  • Разрешава се отглеждането на най-много две растения канабис;
  • Търсенето трябва да бъде задоволено от местни производители;
  • Канабисът вече не трябва да бъде легално класифициран като наркотик;
  • Да се ​​разреши продажба в лицензирани магазини и аптеки;
  • Местоположението на магазините за канабис да бъде регулирано, с минимални разстояния до училища и младежки заведения;
  • Рекламирането на продукти от канабис ще остане забранено.

С тези съществени промени, Германия се стреми да регулира черния пазар, като създаде законова рамка, която да вземе предвид интересите на държавата, бизнеса и обществото, и да постави Германия сред водещите европейски държави в развиващата се конопена индустрия.

Докато голяма част от Европа и Америка вървят към либерализацията на конопа (в това число, притежанието и търговията с него), в България все още тези политики се ръководят от „нафталинови“ учени и политици, които с (без)действията си обричат цял един сектор на произвола на мафията и пропускат възможността, да поставят България на картата, като пропускат да се съобразят с тенденциите и историческите корени на конопа в българската индустрия и живот.

Пореден пример за промяната на политиката по отношението на конопа, даде Президентът на САЩ Джо Байдън, който на 6-ти октомври 2022г. издаде указ, с който помилва всички арестувани за притежание на канабис в САЩ!

Оставете коментар