Медицинският коноп- по БНР

Доживяхме, да чуем дискусия по Българското Национално Радио по темата за медицинските свойства на конопа, но сме изумени от некомпетентността на т.нар. „нафталинови“ професори, в лицето на токсиколога, г-жа Снежа Златева. Такива хора, в крайна сметка, участват във взимането на решения, при изготвянето на национални програми за политики и превенции, а освен некомпетентни, са и вредни за обществото, което се опитват да „опазят“.

Поздравления за журналиста Розалина Чернева, която този път показа и двете гледни точки, като даде глас и на Димитър Карагегов, анализатор от „Експертен клуб по политика и икономика„.

Приятно слушане

evropa-za-medicinskia-kanabis

Ето и целия текст към статията от страницата на БНР:


Европейският парламент призова за по-широка употреба на медицинския коноп. Лекарствата, основани на веществото, да бъдат включени в списъка с медикаментите, покривани от здравната каса, призовават евродепутатите в приета резолюция. Писменото решение няма задължителен характер.

В своята резолюция евродепутатите се позовават на „доказателства, че конопът има терапевтичен ефект при третиране на хронична болка при възрастни и подобрява симптомите на мускулни спазми при множествена склероза, че веществото действа като средство при лечение на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия, подобрява симптомите на мускулни спазми при множествена склероза“.

По темата работи Розалина Чернева.

3 Responses

 1. Скоро ще дойде края на „нафталиновите професори“. Лека полека поколенията се сменят и на тяхно място ще дойдат нови хора с модерни виждания. Дано стане по-бързо, за да не останем единствената страна в ЕС с подобна рестриктивна политика към медицинската марихуана. Турция е на път да я разреши, така дано не останем последният остров на нафталина 🙂

  1. Здравей Филип,
   Благодарим ти за оставения коментар.
   Напълно споделяме мнението ти и се надяваме скоро да видим реални политики в тази насока, а не само популистки изказвания.

   Поздрави,
   Vipriser Team

Оставете коментар