Конопът – източник на късна паша за пчелите.

Канабисът с ниско съдържание на ТНС привлича широка гама от пчелни видове, които събират храна за ларвите си.

Колорадо, САЩ – Полетата от коноп могат да се превърнат в източник на полен за пчелите в късното лято, когато повечето други цветове са безвъзвратно прецъфтели.

Пчелите се нуждаят от цветен прашец, за да нахранят младите си, а по време на проучване, проведено през август 2016 г. се оказало, че няма други цъфтящи цветя наоколо.

Не е известно нищо за хранителните качества на конопения прашец за ларвите на пчелите, но все пак конопени парцели могат да се окажат ценни хранителни източници за пчелите в стресови времена, когато пашата е ограничена, твърди Колтън О’Брайън – студент по ентомология от Държавния университет в Колорадо във Форт Колинс, където се е провело проучването.

„Вървиш през полето и чуваш жужене навсякъде“ – казва О’Брайън. Той е успял да хване различни по вид и големина пчели, които се спускат наоколо в обилно зеленикавожълтия прашец, изхвърлен от мъжките растения.

Двуцветната пчела посещава различни цветя, но е сред видовете, уловени в конопено поле.

Популациите на пчели са сериозно засегнати през последните години и природозащитниците също се притесняват за съдбата на многото и по-малко изучени диви пчели. О’Брайън призова учените в областта на агрокултурата да разработят стратегии за борба с вредителите за коноп на открито, за да подобрят здравето на пчелите и техните популации.

Оставете коментар