LEGO преминава към пластмаса от коноп

LEGO ще премине към напълно обновена и екологична продукция с пластмаса от коноп до началото на 2030 година

LEGO иска да промени материала, който използва за направата на своите конструктури, обичани от децата по целия свят. Понастоящем компанията използва пластмасова смола (акрилонитрил бутадиен стирен), но до 2030 г. иска да използва по-екологичен и по-рентабилен материал, според доклад на Plastics News. И този материал е конопена пластмаса.

Империята на играчките LEGO над 57 години използва изцяло пластмаса в производството си. Сега обаче, гигантската датска компания за играчки инвестира милиони, за да се отърве от нея … До 2030 г. 60-те милиарда блока, които фирмата произвежда всяка година, ще бъдат заменени с коноп.

Алан Расмусен, ръководител на проекта в LEGO, сподели пред Plastics News, че новият материал трябва да може да образува „тухли“, които да не се различават от действителните пластмасови тухлички, използвани в момента.

LEGOLIZE

„Трябва да намеря материал толкова добър, колкото този“, каза Расмусен. „Трябва да намеря материал, който ще бъде също толкова добър след 50 години, защото те се предават от поколение на поколение.“

Allan Rasmussen, Project Manager at LEGO

Пластмаса от коноп

Конопът е известен със своето многообразно приложение в различни сфери – от медицината до строителството. Той също така, може да бъде превърнат в биоразградима пластмаса, по- устойчива, от фибростъкло.

Самият Хенри Форд използва пластмаси от коноп, за направата на врати за автомобили си още през далечната 1941 год.

Петролната целулоза действа като градивен елемент за повечето пластмаси, използвани днес в света. Но пластмасите всъщност могат да бъдат направени от целулозата на много органични съединения, включително растения като коноп. Конопът е идеален основен материал за производството на пластмаса, поради високото си съдържание на целулоза, което варира между 70 и 80%, според Hemp Plastics.

Конопът предлага икономична пластмаса, като за разлика от петролната, конопената е биоразградима. За сравнение, стандартната бутилка вода от петрол-пластмаса се разгражда за период от 45 – 100 години.

Иновации от коноп

Забраната на канабиса е премахнала повече или по-малко индустриалния потенциал на конопа от десетилетия, но политическите и обществени реформи по света бавно започват да променят това.

LEGO използва повече от 6 000 тона пластмаса, за да прави своите блокчета всяка година. Това е много токсичен и небиоразградим материал. Конопът може да бъде рентабилен и екологично устойчив алтернативен материал, който LEGO търси.

Австралийска компания, наречена Zeoform, работи от няколко години за развитието на биоразградими технологии от коноп. Днес компанията претендира за нов тип много здрава пластмаса, изработена изцяло от коноп. Материалът може да се инжектира или издухва в безброй продукти, вариращи от бутони до сламки, мебели за дома, фризби. И дори блокове за играчки …

Възможностите с конопени пластмаси, смоли и биокомпозити са безкрайни. Практически всяка форма и предназначение могат да бъдат изпълнени от биокомпозитни пластмаси. Въпрос на време е да видим кога световните тенденции в медицината, козметиката и индустрията ще бъдат застъпени по-сериозно в България и дали ще успеем да се възползваме от потенциала, с който разполагаме и така сериозно подценяваме.

Източник: cannabis-mag.com

Оставете коментар