Световната здравна организация променя позицията си отностно канабиса за медицински цели

Акциите на компаниите за марихуана поскъпнаха значително след изтичане на документ, който показва, че Световната здравна организация (СЗО) смекчава позицията си по отношение на марихуаната. Според изтеклия документ, СЗО препоръчва да се премахне канабисът и неговата смола от списък IV – най-рестриктивната категория на Конвенцията за наркотиците от 1961г.

Списък IV е запазен за вещества, които се считат за особено вредни и са с ограничени медицински ползи. Ако бъдат приети, тези препоръки биха признали промяната в отношението към канабиса и неговите медицински свойства, което потенциално би окуражило политиците по света да ускорят темпото на легализация.

Те биха могли да бъдат и „катализатор за големите фармацевтични компании за по-нататъшна оценка на възможността за глобална медицинска употреба на канабис“, казва анализаторът на Bank of Montreal (BMO) Тами Чен пред Bloomberg.
Инвеститорите, които търгуват с акции на компании за канабис, бяха свидетели на огромни покачвания в цените след излизането на новините.

Според изтеклия документ на СЗО се препоръчва премахването делта-9-тетрахидроканабинола (THC) от Списък IV на Конвенцията за психотропните субстанции от 1971 г. и добавянето му към Списък I на Единната конвенция за упойващите вещества от 1961г. Канабисът и неговата смола също ще останат в Списък I на договора от 1961 г

СЗО също ще се стреми да изясни, че продукти със CBD (канабидиол), съдържащ по-малко от 0,2% THC, изобщо не подлежат на международен контрол.

Както е известно, СЗО е орган към ООН, и като такъв е относително консервативен във вземането на подобни решения и промяна на позиции, на които се е основавала работата му през последните шест десетилетия.

Източник: Forbes

Прикачени файлове:

Оставете коментар