Европейският парламент прие резолюция за канабис

Малко след като Световната здравна организация към ООН обяви нов курс по отношение на конопа, на 13 февруари и Европейският Парламент гласува резолюция за по-широка употреба на канабис за медицински цели в страните от ЕС.

Макар и необвързваща, резолюцията се стреми да стимулира европейските нации да увеличат достъпа до медицинска марихуана, като приоритизират научните и клиничните изследвания. Също като препоръката на СЗО, резолюцията на Европейския парламент показва колко широка е подкрепата за легализацията на канабис, без да променя действащите закони на международно или местно равнище.

„Парламентът на ЕС е просто поредният глас, който признава медицинската стойност на канабиса и ползите на регулирането срещу забраната му“, каза Том Енгел, сътрудник на Forbes и издател на Marijuana Moment. „Надявам се, че нарастващият хор в полза на реформата, ще стимулира действията на държавите да променят политиката си и да подобрят достъпа за пациенти, които се нуждаят от това лекарство.“

Детайлите:

След оценка на това, как Европейският съюз може потенциално да подкрепи качествени изследвания във връзка с лекарства, основаващи се на марихуана, установявайки „стандарти за немедицински медицински канабис, за да се гарантира безопасността на потребителите“, членовете на Европейския парламент гласуваха резолюция, която призовава Комисията за използване на канабис за медицински цели и държавите-членки на Европейския съюз за „справяне с регулаторните, финансовите и културните бариери“, които възпрепятстват научните изследвания на канабиса и неговата медицинска употреба.

В допълнение, Комисията и членовете на ЕП заявиха, че е важно да се „определят условията, необходими, за да се даде възможност за достоверни, независими научни изследвания, основаващи се на широк спектър от материали, които да се използват за употребата на канабис за медицински цели“.

И накрая, те изтъкнаха необходимостта от подобряване на равния достъп до лекарства на основата на канабис и правилните терапии за конкретния случай. „От съществено значение е те да получат изчерпателна информация за пълния спектър на профила на растителните щамове, използвани в предоставеното лекарство“, се казва в резолюцията, призовавайки за тясно сътрудничество със СЗО.

Дали България ще се присъедини скоро към цивилизования свят?! Честно казано, съмняваме се, но силно се надяваме, регулаторните органи на ЕС да мотивират и катализират така нужните промени в българското законодателство – едно от най-изостаналите в това отношение в целия Съюз.

Източник: Forbes

Оставете коментар